perjantai 28. tammikuuta 2011

Ennustamista (osa 2)

Pilvistä

Vuosi 2010 on meille kuin varmaan monille muillekin oppimisen ja testaamisen aikaan pilvipalveluissa (höystettynä muutamilla toteutuksilla). Vaikka olemme itse käyttäneet pilvipalveluja jo 3 vuotta, on uusien palvelujen ja niiden integroiminen yritysympäristöön aikamoinen oppimisprosessi. Palvelut kehittyvät ja muuttuvat hurjalla vauhdilla, mikä on sekä hyvä että huono juttu. Hyvää siinä on uudet ominaisuudet tulevat välittömästi käytettäväksi, eikä tarvitse odotella seuraavaa suurta päivitystä.Samoin joku siellä pilvessä huolehtii niiden päivittämisestä ja voimme keskittyä vain käyttämiseen. Huonoa siinä on, että projekteissa täytyy kokoajan päivittää myös omaa osaamista uusista ominaisuuksista. Ennen vanhaan valittiin vain alusta ja ohjelmistoversio ja niillä sitten mentiin koko projekti läpi, vaikka matkan varrella olisi tullut vaikka kuinka hyviä ominaisuuksia ohjelmistoon. Sitten jäätiin odottelemaan päivitysprojektia. Ja koko homma uudestaan 3 vuoden kuluttua.
Tämä vuosi (2011) tulee sitten olemaan se jolloin pilvipalvelut kypsyvät ja niiden käyttö tulee monissa yrityksissä yleistymään. Joskin ei siihen tahtiin kuin markkinamiehet haluaisivat. Vaikka pilvipalvelujen ostamiseen riittää luottokortti, niiden integroiminen olemassa olevaan ympäristöön ja tietojen siirto onkin sitten työtä vaativa juttu.
Ja taas kumma kyllä asiakkaat unohtavat kysyä sen tärkeimmän kysymyksen: Miten sieltä päästään pois?
oneway
Muutamat pilveen menneet ovat tuon kysymyksen unohtaneet ja nyt tuskailevat asian kanssa.

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Ennustamista (osa 1)

 

Vaikka vuosi onkin jo alkanut ajattelin kirjoittaa muutamia ennustuksiani ja ajatuksia kuluvalle vuodelle.

Laiteet

xoom2

Viime vuosi (2010) oli ehdottomasti Apple iPadin juhlaa, myyntimäärät ovat käsittämättömän suuria, 7,4 miljoonaa. Viime vuonna Apple olikin lähes yksin tässä segmentissä, mutta  CES 2011 messuilla kymmenet valmistaja ilmoittivat tuovansa omat versionsa tableteista markkinoille. Lähes kaikki käyttävät Googlen Android käyttö-järjestelmää, joten oletettavissa on, että myös tablet puolella Android ohittaa myyntimäärissä Applen iOS:n. Mutta missä on Microsoft? Microsoft esitteli Windows 8:a, joka on tulossa ehkä vuonna 2012. Suuri ja mahtava on taas kovasti myöhässä näistäkin kekkereistä, parin vuoden sisään nähdään pystyykö MS pääsemään enää mukaan näihin uusiin laitteisiin. Koska nyt tietysti joku vastaa, että olihan siellä myös windows 7 tabletteja, niin siitä vain kokeilemaan toimiiko hiirellä ja näppäimistöllä käytettäväksi tarkoitettu järjestelmä sormella.

 

Onko näistä tableteista sitten yrityskäyttöön?

Olin asiakkaalla loppuvuodesta palaverissa ja hämmästyin, että lähesipad jokaisella asiakkaan henkilöllä oli iPad käytössä. Ja tämä oli vielä ennen kuin Applen iPadin myynti oli edes Suomessa alkanut. Yrityksen oma IT-osasto ei kylläkään tukenut tai edes “sallinut” niiden käyttöä, mutta käyttäjät olivat itse hankkineet laitteet.

Ehkä tuo on kuvaava esimerkki, miten käyttäjät tulevat itse valitsemaan heille soveltuvan laitteen. IT-osastojen tehtäväksi tulee miettiä, miten tarjota palveluja päätelaiteriippumattomasti.

Tablettien lisäksi ns.tilattomat laiteet tulevat tänä vuonna. Niitä on tulossa useilta valmistajilta, kuten Google Chome OS, cr-48 ja ennakkotietojen mukaan myös Microsoft on kehittelemässä samanlaista ohjelmistoa. Google on tehnyt hauskan esittelyvideon laitteesta : Google cr-48

Seuraavassa osassa ennustelen Pilven tulevaisuutta ja kokemuksia projekteista viime vuonna.