keskiviikko 30. marraskuuta 2011

ATK:ta IT:hen?


Saapuuko ATK (Automaattinen Tietojen Käsittely) koskaan IT-alalle?

IT töissä vielä tehdään paljon asioita manuaalisesti eli käsin näpyttelemällä ja hiirtä heiluttelemalla. Uudet käyttäjät lisätään käsin moniin järjestelmiin, AD, Taloushallinto, Mail, Web-palvelut jne. Sitten kun käyttäjän tiedot ja oikeudet pitää saada pois, ollaankin tilanteessa jossa kukaan ei tarkkaan tiedä mitä oikeuksia ja minne käyttäjällä oli. Käyttöoikeudet jäävät pahimmissa tapauksissa vuosiksi käyttöön vaikka työsuhde on päättynyt.

Tätä pidetään täysin normaalina tällä alalla, harvoin edes mietitään voisiko asioita tehdä toisella tavalla.

Niin ihmeelliseltä kuin se kuulostaakin IT-alalla toimitaan edelleen kuten 1990-luvulla, jolloin tietojärjestelmät todella tulivat käyttöön. Uusia järjestelmiä ja ohjelmia otetaan käyttöön miettimättä voitaisiinko käyttäjätunnukset , salasanat ja oikeudet tehdä yhdellä kertaa. Usein käyttäjällä on useita käyttäjätunnuksia ja salasanoja eri järjestelmiin, vilkaisepa jonkun näppäimistön alle, sieltä ne löytyvät.

Voisi lähteä miettimään vaikka ihan alkuun voidaanko käyttäjätunnusten ja oikeuksien teko yhdellä tavalla. Mukaan voi ottaa käyttäjien haluaman kertakirjautumisen, joka toimii myös tietoturvana. Käyttäjät saisivat tarvittavat ohjelmat ja oikeudet käyttöön nopeasti ja niitä voitaisiin muuttaa tai poistaa helposti.

Enkä nyt tarkoita IDM (identiteetinhallinta) projekteja, jotka kyllä ovat erinomaisia mutta kestävät kauan ja maksavat paljon. 

Alkuun kannattaa lähteä kevyesti ja laajentaa sitten ajanmyötä. Tälläisiä tuotteita on olemassa ja tulossa esim. Vmware Horizon ja Citrix CloudGateway.

torstai 10. marraskuuta 2011

Käyttäjän virtualisointi

Voiko käyttäjän virtualisoida?


Monessa IT-osastossa tietysti tätä toivotaan, että voisi loppukäyttäjät ongelmineen virtualisoida (eli ei olla todellisuudessa).

Mutta tässä kirjoituksessa käyttäjän virtualisoinnilla tarkoitetaan käyttäjän käyttöympäristön virtualisointia.

Kaikki tietävät kuinka tuskaista on siirtyä käyttämään uutta konetta tai VDI/TS ympäristöä. Kaikki kuukausien / vuosien aikana tehdyt sovellusten asetukset yleensä katoavat bittiavaruuteen. Usein myös sama käyttäjä käyttää useita ympäristöjä (PC/VDI/TS) käyttökohteesta tai paikasta riippuen. Käyttäjän profiilissa olevia asetuksia ei saada perinteisellä roaming profiililla (verkkoprofiililla) siirtymään eri käyttöjärjestelmien välillä. Asetukset eivät myöskään siirry 32 ja 64-bittisen saman käyttöjärjestelmän välillä.

Tähän tarkoitukseen (tarpeeseen) onkin muutama sovellustalo tehnyt tuotteita. Niiden tarkoituksena on tallentaa kaikki käyttäjän tekemät muutokset palvelimelle tai tietokantaan sellaisessa muodossa, että ne on mahdollista ottaa käyttöön käyttöjärjestelmästä (Windows) tai versiosta riippumatta.

Näillä ohjelmilla saadaa aikaan dynaaminen käyttöympäristö, jossa käyttäjät voivat siirtyä koneelta tai järjestelmästä toiseen ja säilyttää kaikki tekemänsä muutokset.

Tässä muutamia tuotteita tähän tarkoitukseen:

RES Workspace Manager

Appsense