Nykyisin on vaikea löytää ohjelmistotaloa tai laitevalmistajaa joka ei ole liittänyt sanaa virtualisointi jollain tapaa tuotteisiinsa. Virtualisointi on päivän isku (lue myynti) sana. Joten ei ole ihmeellistä, että monet sekoittavatkin mitä se oikein tarkoittaa.
Useimmiten huomaan, että palvelin-, työasema-, esityskerros- (presentation) ja sovellusvirtualisointi menevät hauskasti sekaisin.
Joten tässä virtualisointien lyhyt oppimäärä:
1. Palvelinvirtualisointi
Vuosituhannen alussa VMWare toi ensimmäisenä tuotteen, joka mahdollisti usean Windows Server, Linux jne. palvelimen käyttämisen samalla palvelinraudalla. Tämän mahdollisti palvelimien (fyysisten/rauta) tehon kasvu. Samaan fyysiseen palvelimeen voitiin asentaa esim. 10 kpl Windows 2003 palvelinta.
Tuotteita: VMware vSphere, Microsoft Hyper-V, Parallels Virtuozzo, Xen (Sun,Oracle,Citrix), RedHat KVM
2. Työasemavirtualisointi (VDI)
Tämä on tämän hetken “kuumin” juttu. Koska palvelimien virtualisoinnista saavutettavat edut ovat merkittäviä ajatellaan, että asentamalla työasemakäyttöjärjestelmä (Windows XP, Vista, 7) konesaliin palvelinten virtualisointiin tarkoitetulle alustalle saavutetaan samat hyödyt myös työasemakäytössä. Työasemavirtualisoinnissa käyttäjällä on toimipisteessään “kevyt” työasema joka käyttää konesalissa olevaa työasemakäyttö-järjestelmää.
Tuoteita: VMware View, Quest vWorkspace, Citrix XenDesktop, SUN VDI, LeoStream, Microsoft
3. Esityskerrosvirtualisointi
Tämä on se perinteinen Terminal Server ratkaisu. Kun sana virtualisointi haluttiin tähän mukaan, keksittiin esityskerros virtualisointi (Presentation Virtualization). Terminal Serverissä ohjelmat asennetaan palvelimelle, josta käyttäjät voivat käyttää joko jaettua työpöytää tai yksittäisiä sovelluksia.
Tuoteita: Microsoft, Citrix, Quest, Symantec, 2x
4. Sovellusten virtualisointi
Sovellusten virtualisoinnilla tarkoitetaan tapaa, jolla asennettavan sovelluksen komponentit (tiedostot ja rekisteri) “irroitetaan” alla olevasta käyttöjärjestelmästä (Windows). Virtualisoitu sovellus “kopioidaan” työasemaan, jossa se suoritetaan paikallisesti. Sovellusvirtualisointituotteesta riippuen tarvitaan tai ei tarvita erillisiä palvelimia.
Tuotteita: Microsoft App-v, VMware ThinApp, Symantec Workspace Virtualization, InstallFree, Xenecode, Endeavors …
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti