perjantai 11. helmikuuta 2011

Mobiilia

Sattumalta törmäsin tilastoon laajakaistaliittymien määrä Suomessa (Ficom). Siinä tilastosta näkyy selvästi, että kiinteiden laajakaistojen (ADSL) määrä lähti vähenemään jo vuonna 2008. Kehitys on menossa entistä enemmän ja nopeammin mobiililaajakaistojen suuntaan. Uusi 4G lupaa tuoda vielä huomattavasti nopeammat yhteydet. Jos vielä hinnoittelu 4G verkoissa saadaan kohtuulliseksi, kiinteä hinta ilman mb rajoja, voisin itsekin hankita luopumista kaapelimodeemista.
Veikkaisin, että osa yrityksistäkin tulee siirtymään mobiililaajakaistoihin kiinteiden yhteyksien sijaan. Konttorille voi rakentaa 4G / Wlan reitittimellä verkon ja kannettavissa voidaan käyttää sisäänrakennettua 4G korttipaikkaa. Siirtyminen kokonaan mobiiliin ympäristöön vaatii tietysti miettimistä, minne yrityksen palvelimet ja palvelut sijoitetaan. Tuskin kukaan varsinaisesti “rakastaa” ostaa ja ylläpitää omia palvelimia ja järjestelmiä. Samoin yhteyksien järjestäminen yrityksen sisäverkkoon vaatii erilaisia VPN tms. rakennelmia, joiden ylläpito ja käyttö vaatii rahaa ja “tupakkaa”. Mobiliteetin käyttöönotto tulee muuttamaan yritysten IT-ympäristöjä merkittävästi jatkossa. Samoin päätelaitteet tulevat muuttumaan, miksi käyttäjät eivät saisi käyttää niitä laitteita joilla saavat työtehtävänsä parhaiten hoidettua.
Kuluttajapuolelta tutut palvelut ja järjestelmät tulevat myös yrityksiin.

3 kommenttia:

Raaka kirjoitti...

Olisin aika skeptinen siitä että 4G on pelastus, ja että siinä siirryttäisiin kovin nopeasti rajoittamattomaan liikennöintiin. Tällä hetkellä mobiilidata kasvaa räjähdysmäisesti, ja varsinkin tablettien suosio vie dataliikennöinnit katosta läpi. Amerikassa asiaa on tutkittu ja arvioitu, ja 3G:n liikennöinnin tulevat rajoitukset antavat osviittaa siitä että Suomessakin mennään ainakin saman suuntaisesti. Ja miksei mentäisi, kun täälläkin tablettien suosio on silmin havaittavissa. Suomi ja Sonera on LTE teknologian ensimmäisiä implementoijia euroopassa, joten me Suomalaiset saamme nähdä ensimmäisten joukossa kuinka hommassa käy :). ps. hyvä blogi!

Raaka kirjoitti...

Pari viitelinkkiä katosi.. tässä uudelleen:

http://cloudcomputingtopics.com/2011/02/the-forecasted-mobile-traffic-explosion-and-its-impact/

http://cloudcomputingtopics.com/2011/02/lte-in-the-spotlight-at-the-mobile-world-congress/

Petri Rantanen / ICT-Verstas Oy kirjoitti...

Voi olla,että olen vähän liian luottavainen suomalaisiin operaattoreihin ja uuteen teknologiaan. Mutta itse mielelläni näkisin täällä mentävän enemmän langattomaan teknologiaan, kuin kaivettaisiin kaapeleita joka navetan nurkalle.
Kiitoksia kommenteista.
-Petri