keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

HTML5 Selaimet

Koska maailma on pikkuhiljaa siirtymässä HTML5 sovelluksiin halusin tehdä myös tällaisen epätieteellisen testin selaimista. Herätteenä toimi Ericomin julkaisemat HTML5 RDP ja VMware View clientit.

Testinä ajoin HTML5TEST.COM sivustoa.

Jokainen voi itse tehdä omat johtopäätökset HTM5 yhteensopivuudesta.
Tässä testi tulokset minun Windows 7 64-bit koneelta ja iPhonesta ja Galaxy Tabista:

Internet Explorer 9:

IE9

ZTE Blade (tyttären puhelin, android 2.1):

zte

Galaxy Tab (Android 2.2)  :

GalaxyTab

iPhone4 (Safari) ja iPad 1 (Safari):

iPhone4Safari

Firefox 4:

Firefox4

Google Chrome 12:

Chrome12

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Tabletit ja Windows ohjelmat

Aika moni edelleen uskoo, että tablettien (iPad, Android) suosio tulee lisäämään automaattisesti VDI / TS ratkaisujen käyttöä.

Jonkin verran noita tullaan varmaan tekemään Tablet käyttäjille, mutta jokainen joka on kokeillut Windowsin käyttämistä tabletilla huomaa ettei Windows ole tehty kosketusnäytölle.

On erittäin hankalaa tökkiä sormella valikoita (Tiedosto, Avaa tms.), ainakin minun nakit tuntuu osuvan aina siihen viereen. Ehkä pakosta voisi ajatella käyttävän joitakin Windows sovelluksia VDI / TS:n kautta, mutta pitäisin kyllä “älämölöä”  että niistä tehdään HTML5 tai ios/android versiot.

Mutta lisäämällä työpaikalle tablet bluetooth / telakan jolla tablettiin saa hiiren ja näppäimistön myös Windows sovelluksia voi hyvin käyttää. Onko tabletit vihdoin tuomassa ThinClientit joka firmaan?

Microsoftin Windows 8 tabletteja saamme vielä odotella ensivuoteen, mutta sama käyttöliittymä ongelma sielläkin on edessä perinteisissä Windows sovelluksissa.

Mielenkiintoista tuossa Windows 8 käyttöjärjestelmässä on uusi käyttöliittymä (UI). Se ainakin demojen mukaan uudet sovellukset tehdään HTML5:lla ja Javascriptillä. Windows 8:n mukana tulee windows 7 legacy moodi, jossa perinteiset sovellukset toimivat. Onko Win32 sovellukset siirtymässä vaihtoaitoon?

torstai 9. kesäkuuta 2011

VDI tai TS?

Kun olemme asiakkaiden kanssa keskustelleet VDI :stä olemme useimmiten tulleet päätökseen, että “perinteinen” Terminal Server tyylinen on kuitenkin paras ratkaisu asiakkaalle.

Jos asiakkaalla on tarve saada käyttäjille hyvin vakioitu ja suojattu työasemaympäristö tulee Terminal Server ratkaisu huomattavasti edullisemmaksi kuin VDI. Käyttäjän kannalta ei juurikaan ole eroa miten työpöytä ja sovellukset hänelle toimitetaan.

Tuollaisena “nyrkkisääntönä” voidaan esim. palvelimissa käyttää, että sama palvelin joka riittää 50:lle VDI työasemalle pyörittää 200 TS työpöytää. Samoin levyjärjestelmän osalta TS ratkaisu on merkittävästi edullisempi. Ja levyjärjestelmä on kuitenkin lähes aina se kallein investointi VDI-järjestelmissä.

Tässä kevään aikana olemme taas törmänneet  useaan asiakkaaseen, jolle myyntireiska on saanut myytyä kasan palvelimia ja lisenssejä VDI:tä varten. Hei, jos myyntireiska tulee esittelemään valmistajan kalvosulkeiset en ostaisi häneltä käytettyä autoa.

VDI:llä on paikkansa jos tarvitaan admin oikeuksia tai käyttäjät asentavat sovelluksia. Muutamat sovellukset voivat vaatia työasema-asennusta, mutta nekin on erittäin harvinaisia. Olen itse 20 vuoden aikana nähnyt ehkä kymmenkunta sellaista.

Tässä pieni lista jonka avulla voi tarkistaa kumpi sopii VDI vai TS:
1. Sovellusympäristö on kaikilla lähes sama – >TS
2. Ympäristö pitää suojata ja lukita –> TS
3. Käyttäjät saavat asentaa ja muuttaa asetuksia –> VDI
4. Sovellukset toimivat vain työasemissa –> VDI (sov. virtualisointi + TS)
5. Tietoturva, erilliset verkot -> VDI

Jonkinmoisena sääntönä voisi pitää vanhaa tuttua 80/20 sääntöä. 80% käyttäjistä riittää TS, muut VDI.