Kun olemme asiakkaiden kanssa keskustelleet VDI :stä olemme useimmiten tulleet päätökseen, että “perinteinen” Terminal Server tyylinen on kuitenkin paras ratkaisu asiakkaalle.
Jos asiakkaalla on tarve saada käyttäjille hyvin vakioitu ja suojattu työasemaympäristö tulee Terminal Server ratkaisu huomattavasti edullisemmaksi kuin VDI. Käyttäjän kannalta ei juurikaan ole eroa miten työpöytä ja sovellukset hänelle toimitetaan.
Tuollaisena “nyrkkisääntönä” voidaan esim. palvelimissa käyttää, että sama palvelin joka riittää 50:lle VDI työasemalle pyörittää 200 TS työpöytää. Samoin levyjärjestelmän osalta TS ratkaisu on merkittävästi edullisempi. Ja levyjärjestelmä on kuitenkin lähes aina se kallein investointi VDI-järjestelmissä.
Tässä kevään aikana olemme taas törmänneet useaan asiakkaaseen, jolle myyntireiska on saanut myytyä kasan palvelimia ja lisenssejä VDI:tä varten. Hei, jos myyntireiska tulee esittelemään valmistajan kalvosulkeiset en ostaisi häneltä käytettyä autoa.
VDI:llä on paikkansa jos tarvitaan admin oikeuksia tai käyttäjät asentavat sovelluksia. Muutamat sovellukset voivat vaatia työasema-asennusta, mutta nekin on erittäin harvinaisia. Olen itse 20 vuoden aikana nähnyt ehkä kymmenkunta sellaista.
Tässä pieni lista jonka avulla voi tarkistaa kumpi sopii VDI vai TS:
1. Sovellusympäristö on kaikilla lähes sama – >TS
2. Ympäristö pitää suojata ja lukita –> TS
3. Käyttäjät saavat asentaa ja muuttaa asetuksia –> VDI
4. Sovellukset toimivat vain työasemissa –> VDI (sov. virtualisointi + TS)
5. Tietoturva, erilliset verkot -> VDI
Jonkinmoisena sääntönä voisi pitää vanhaa tuttua 80/20 sääntöä. 80% käyttäjistä riittää TS, muut VDI.