maanantai 28. huhtikuuta 2008

Sovellusten virtualisointi (OSA 1)

Mitä on sovellusten virtualisointi, ehkä nykyisin helpoin analogia löytyy käyttöjärjestelmävirtualisoinnista. Eritoten Hypervisor tekniikkaa käyttävästä (VMware ESX Server, Microsoft Hyper-V, eriversiot XEN:stä). Kun käyttöjärjestelmävirtualisointi ”irroittaa” käyttöjärjestelmän koneesta (raudasta), irroittaa sovellusvirtualisointi sovelluksen käyttöjärjestelmästä.


Milloin sovellusvirtualisointi alkoi?

Vuonna 2003 ollessani USA:ssa seminaarissa törmäsin ensimmäisen kerran sovellusten virtaulisointiin. Siellä seminaarialueen esittelyhallissa oli esillä yritys nimeltä Softricity, joka oli ensimmäinen (tai ainakin ensimmäisten joukossa) jolla oli esillä heidän ratkaisunsa. Ensimmäisessä vaiheessa he olivat enimmäkseen keskittyneet Terminal Server / Citrix alustalle.

Kuunneltuani heidän ständillään jokin aikaa mitä he tekevät, minulla ”lamppu syttyi”. Olin jo pitkään ollut mukana ”taistelemassa” Citrix ympäristöissä sovellusten yhteensopivuusongelmien kanssa. Tuohon aikaan sovellusongelmat yleensä ratkaistiin joko asentamalla uusi Citrix palvelin sovellukselle jota ei saatu toimimaan muiden sovellusten kanssa tai sitten todettiin että asennetaan tuo sovellus työasemaan.

Softricityn Softgrid mahdollistaisi sovellusten ajamisen eristetyssä ympäristössä, jossa olisi vain siihen sovellukseen liittyvät komponentit. Sovellusten ei tarvitsisi asentaa perinteisesti vaan se ”koipioitaisiin” palvelimeen. Koska sovelluspaketissa olisi kaikki sen tarvitsemat asetukset ja tiedostot päästäisiin sovellusten yhteensopivuusongelmista.

Tämä tuote oli sellainen, että sitä olisi päästävä testaamaan heti. Ja niinhän me aloimme tehdä erilaisia testejä, virtualisoimme erilaisia sovelluksia saadaksemme selville onko tämä tekniikka toimivaa vai vain hypetystä. Pieneksi hämmästykseksi huomasimme, että tämän toimii. Tietysti kaikkia sovelluksia emme saaneet virtualisoitua, mutta se mitä saimme, ratkaisisi suuren määrän asiakkailla olevia sovellusongelmia.

Seuraavaksi aloimme etsiä asiakasta, joka olisi valmis ottamaan Softgridin testiin ja sellainenhan löytyikin aika helposti. Sovimme, että jos saamme virtualisoitua viisi heille eniten ongelmia aiheuttavaa, sovellusta he hankkisivat Softgridin. Täytyy muistaa, että Softricity Softgrid oli tuolloin (2004) huomattavasti kalliimpi kuin se nyt Microsoftin tuotteena on. Pienen vääntämisen jälkeen sovellukset saatiin paketoitua ja asiakas hankki Softgridin. Ensimmäisenä hyötynä asiakkaalle oli sovellusten parempi toiminnallisuus, sitten voitiin vähentää Citrix palvelimien määrää, koska enää ei tarvittu erillisiä ”siiloja” näille sovelluksille. Myös seuraavan kerran kun nämä sovellukset päivittyivät, voitiin se tehdä lyhyemmässä ajassa kuin ennen.

Jatkuu...


Ei kommentteja: