torstai 24. huhtikuuta 2008

Uudet aatteet

Olen viettänyt paljon aikaa miettimällä onko työasemien virtualisointi (VDI) tapa, joka ratkaisee työasemiin liittyvät ongelmat. Koska olen ollut vuosia mukana toteuttamassa Terminal Server / Citrix sekä VMware ympäristöjä, on molemmat tuttuja.

Mikä sitten erottaa työasemien virtualisoinnin Terminal Server käytöstä?

Ehkä se on sittenkin sama asia kuin miksi kaikilla ei ole vieläkään Thin Clienttia työpöydällä. Ja sehän on tietysti sovellukset, jonka takia tietokoneet on alun alkaenkin tehty. Työasemat mahdollistavat useiden erilaisten sovellusten käytön. Terminal Server ympäristöissä törmättiin aina sovelluksiin, jotka eivät asentuneet / toimineet tässä ympäristössä.

Tämä uusi VDI mahdollistaa työasema sovellusten käytön tekemättä muutoksia sovelluksiin, sekä hyvän tietoturvan, hallinnan ja käytettävyyden. Kaikki työasemat ovat konesalissa palvelinraudalla. Konesali on helpompi suojata ja varustaa kuin yksittäiset työasemat kentällä.

VDI kaikille?

Mihin sitten VDI oikein soveltuu, onko ratkaisu joka sopii jokaiselle ja joka yritykseen. Tuskin, vaikka peruskäyttöjärjestelmä ja toimistosovellukset toimivatkin siinä hyvin on ongelmana edelleen grafiikkaa ja multimediaa (video, ääni) käyttävät ohjelmat. Raskaan videon tai grafiikan käyttäminen RDP/ICA protokollan läpi ei ole edelleenkään toimivaa.

Mielestäni VDI:n tulevaisuus on (ainakin näin alkuvaiheessa) ympäristöissä, missä tietoturvalle ja käytettävyydelle asetetaan suuria vaatimuksia. Vaikkakin peruskäyttäjän (office..) kannalta kaikki toimisikin hyvin on VDI ympäristön alkukustannukset sellaiset, että kannattaa tehdä laskelmia onko siirtyminen järkevää.

Vaikka nyt ehkä näyttää siltä, että tämä ympäristö ei sovellu meille kannattaa ainakin viettää muutama tunti netissä tutustumassa mitä ihmettä ovat taas keksineet. Hyviä paikkoja aiheeseen tutustumiseen ovat http://www.brianmadden.com sekä VMWaren ja Citrixin sivut.


Itse uskon, että noin 20 % työasemista tulee muutaman seuraavan vuoden aikana tekemään siirtymän työpöydiltä konesaliin.

Ei kommentteja: