PC täytti 30 vuotta pari vuotta sitten. PC:n tekniikka on hämmästyttävän vähän kehittynyt vuosien varrella. Nopeutta on tullut lisää ja USB väylä, mutta oikeastaan kehitys on ollut ollut käyttöjärjestelmä ja sovelluspuolella.
Käyttöjärjestelmästä (Windows, Linux, OSX) on massiivinen, alkuun riitti kun koneen käynnisti lerppuasemalta. Lerppuasemalle mahtui käyttöjärjestelmän lisäksi Lotus 1-2-3 ja Wordstar tai WordPerfect.
Uusin Windows 7 tarvitsee levytilaa jo massiiviset 16 GB ja kuitenkin sen tehtävä on sama kuin alkuperäisen Dos 1.0:n eli tarjota sovelluksille rajapinta ja palveluja.
Näiden käyttöjärjestelmien ongelmana on että ne ovat muuttuneet erittäin monimutkaisiksi ja kalliiksi ylläpitää. Ne tarvitsevat jatkuvalla syötöllä päivityksiä ja korjauksia. Sama juttu myös ohjelmien kanssa. Käyttöjärjestelmän tai ohjelmien asennus vaatii paljon osaamista ja työtä.
Olen mielenkiinnolla seurannut erilaisia ajatuksia tuoda työasemat “pilvestä", useinkin nämä törmäävät lisenssisointi ongelmiin, koska käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen lisensointi on peräisin tuolta PC:n alkuajoilta.
Ajatuksen tähän kirjoitukseen sain katsomalla Googlen IO 2011 avauspuheenvuorot YouTubesta. Siellä Google esitteli heidän Chromebook projektiaan. Chromebook työasemassa selaimesta on tehty käyttöjärjestelmä (Chrome). Se päivittyy automaattisesti, käynnistyy 8 s. Siihen ei tarvita erillisiä tietoturvaohjelmistoja tai kryptausta,tietoturva sisäänrakennettu. Laite synkronoi tiedostot automaattisesti pilveen (Google tai muut). Mukaan tulee selaimella pilvestä käytettävä hallintaohjelmisto, jolla voi hallinnoida käyttäjiä ja heidän sovelluksiaan (oikeutta asentaa ja käyttää).
Suurta osa ohjelmista voi käyttää myös ns. off-line moodissa eli kun et ole verkossa. Jos tarvitaan perinteisiä Windows sovelluksia saadaan ne käyttöön joko Citrix tai VMWare palvelujen kautta.
Erikoisinta tässä ehkä on, että laite ja ohjelmistot toimitetaan kuukausihintaan. Hinnat Yhdysvalloissa yrityksille 28$ /kk ja kouluille 20$ /kk. Hinnat Euroopassa eivät ole vielä selvillä.
Vähän samanlaisia “vuotoja” on tullut myös Microsoftin Windows 8 käyttöjärjestelmästä. Ovat varmaan tarkkaan seuranneet Googlen tekemisiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti