maanantai 28. maaliskuuta 2011

Ilman sähköpostia?

Luin juuri Helena Auramon blogia Onko työpaikkaa ilman sähköpostia? aloin ajatella miksi sähköpostista on tullut monelle “painajainen”.

Jokunen meistä vielä muistaa kun sähköposti tuli taloon. Se oli yleensä Mainframe tuote (MEMO) tai VAX/VMS Mail. Sillä voi lähettää viestejä vain talon sisällä ja sielläkin aika rajatulle henkilömäärälle. Posteja tuli muutama päivässä, jotka ehti hyvin lukea ja vastailla.

Seuraavassa vaiheessa sähköpostia alettiin liittämään X.400 yhteyksillä muihin yrityksiin. Jokaisesta X.400 kautta lähetystä postista piti maksaa, muistaakseni 10 –30 penniä per viesti. Tuo hinta rajoitti kommunikointia aikalailla.

Sitten siirryttiin Internetaikaan ja kas postin määrä alkoi kasvamaan mahdottomiin määriin. Saapuvan postin hallinta alkoi olemaan oikeaa työtä, siihen saattaa kulua aamupäiväkin, loman jälkeen paripäivää.

Voidaanko sitten sähköpostista päästä eroon? Kuten Helena blogissaan kirjoittaa suurin osa postista tulee asiakkailta ja heidän kanssaan voi olla vaikea löytyy muuta kommunikointitapaa.

Muutamia asioita voi kuitenkin tehdä yrityksissä. Aika moni tuntuu käyttävän yrityksen sähköpostia myös henkilökohtaisena sähköpostina, sinne tulee viestit päiväkodista ja harrastuksista.  Voisi olla hyödyllistä opettaa käyttäjille kuinka he voivat ottaa käyttöön ilmaisia postipalveluja (gmail, hotmail, yahoo mail…) jota he voivat käyttää omissa asioissaan.Samalla tulisi tutustettua käyttäjät tulevaan pilvimaailmaa. Vaikka me tällä IT-alalla pidämme itsestään selvänä, että toki kaikki muutkin osaavat avata postitilin ei se “normaaleita” käyttäjiltä onnistukaan.

Yrityksen sisällä voisi pikkuhiljaa ottaa käyttöön pikaviesti tms. palveluja.Niin ja ottaa ainakin viestintäosastolta pois lähetä kaikille mahdollisuus Iloiset kasvot.

Ei kommentteja: