perjantai 20. huhtikuuta 2012

VDI vs. VDI

Olemme panneet merkille erikoisen ilmiön VDI-projekteissa.

Olemme useasti huomanneet, että vaikka suurimmalle osalle asiakkaista riittäisi Terminal Server (Citrix XenApp) työpöytävirtualisointi, se ei ilmeisesti olekaan tarpeeksi "seksikäs". (voihan tuohon olla syynä myös myynti- ja markkinointitoimet)

Mitä eroja sitten näillä kahdella tekniikalla on?

Terminal Server

Terminal Server (XenApp) perustuu pari vuosikymmentä käytössä olleeseen koeteltuun tekniikkaan. Siinä samaa käyttöjärjestelmää pystyy käyttämään usea käyttäjä yhtäaikaa. Kaikki käyttäjien istunnot (työpöydät) ovat suojatusti erillään, käyttäjät ei näe toisiaan. Tämä on sitä samaa perustekniikkaa mitä kaikki "isot" koneet käyttävät.
Tässä tekniikassa jaetaan palvelimesta käyttäjille yhteisiä resursseja, kuten muisti ja CPU.

VDI

VDI:ssä virtualisointialustalle (Vmware, XenServer,Hyper-V) asennetaan työasema imageja (Win7,XP). Jokaiselle käyttäjälle on oma työasema asennus, jota hän käyttää. Koska työasemakäyttöjärjestelmä vaatii runsaasti levytilaa vaikka käytössä olisi sitä säästäviä tekniikoita, tulee se aina kalliimmaksi kuin Terminal Server pohjainen. 
Koneessa oleva muisti ja CPU jaetaan käyttäjille virtualisointikerroksen kautta.

Sovellukset

Nykyisin on erittäin harvinaista ettei sovellukset toimisi Terminal Serverissä. Ongelmat ovat enemmän lisenssi- ja tukiongelmia. Jotkut sovellustoimittaja eivät edelleenkään osaa lisensoida tai tukea sovellustaan Terminal Serverissä.

Laitteisto

Nyrkkisääntönä voimme käyttää seuraavaa mallia:
Samalla palvelimella käyttäjien määrä Terminal Serverissä (TS) on 3-kertainen verrattuna työasema VDI:n. 
Myöskin levytilan tarve on merkittävästi pienempi TS:ssä kuin työasema VDI:ssä, koska käyttöjärjestelmä on asennettuna vain kerran.

Käyttäjän kannalta

Käyttäjän kannalta ei merkitystä kumpaa hän käyttää, TS:ssä työpöytä saadaan näyttämään Windows 7:lta jos niin halutaan.



Näissä kuvissa on erottamisen vuoksi taustakuvat vaihdettu kuvaamaan alla olevaa käyttöjärjestelmää.

Yhteenveto

Molemmin tekniikoilla on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta Terminal Server on edelleen tehokkain tapa toimittaa työpöytä käyttäjälle. Lähes kaikki projekteissa käytämme molempia tekniikoita.

Lisensoinniltaan TS on edullisempi ja yksinkertaisempi kuin työpöytä VDI.

Ei kommentteja: