Hallinnan loppu?
IT:ssä maailma on muuttumassa nopeammin kuin koskaan viimeisen neljännesvuosisadan aikana. Saimme rauhassa IT-osastolla valita käytössä olevat laitteet ja ohjelmat, käyttäjät saivat sellaiset laiteet joita me pystyimme hallitsemaan.
Sitten Apple teki meille katalan tempun, toi markkinoille laitteen joka ei sopinutkaan enää meidän hyviin suunnitelmiin. Juuri kun olimme standardisoineet kaikki PC:t ja niissä käytettävät ohjelmat. Ja vielä kaiken lisäksi liiketoiminta haluaa käyttää työssään tuollaista laitetta, jota emme saa mahtumaan standardiin. Parhaimmat (pahimmat) menivät ja ostivat tuon laitteen ohi sovittujen hankintakanavien ja olivat vielä tyytyväisiä siihen.
Tuo laite toi mukanaan valtavan vyöryn uusia laitteita muilta valmistajilta, tuli uusia älypuhelimia uusilla käyttöjärjestelmillä, uusi tabletteja ja ties mitä on vielä edessä. Suurin huoli on miten me saamme ne kaikki haltuun ja hallintaan. Mehän menetämme kontrollin, miten käy tietoturva kun emme saa asennettua vpn:ää, virustorjunta ja laitehallintaa niihin laitteisiin. Voimmeko mahtikäskyllä estää nämä viekkaat ”käärmeet”, ME TUEMME VAIN NÄITÄ!
Onko edes mahdollista hallinta kaikkia laitteita?
Enpä usko, että jatkossa voimme hallita ja valvoa kaikki niitä laitteita joita käyttäjät hankkivat. Osa laitteista on jopa käyttäjien itse hankkimia eli hienosti sanottuna BYOD. Laitteita jota käyttäjät hankkivat itse tai liiketoiminta hankki käytetään juuri siitä syystä, että niitä ei ole lukittu ja toimintoja estetty jonkun muun toimesta.
Jatkossa kannattaa miettiä miten uida myötävirtaa käyttäjien kanssa. Mitä on yritykselle tai yhteisölle tärkeää? Mitä me menetämme, jos luovumme laitteiden hallinasta? Miten kuitenkin voimme varmistaa yritysohjelmien ja datan käytön turvallisesti?
Jos mietimme mitä käyttäjät oikeasti haluavat, tiivistyy se ohjelmiin ja dataan. Nyt ja tulevaisuudessa IT:ssä lähtökohtana täytyy olla miten pystymme tarjoamaan (palveluna) käyttäjille nuo kaksi asiaa kaikkiin niihin laitteisiin joita he haluavat käyttää. On luovuttava ajatuksesta, että me (IT) pystymme sanelemaan käytettävän laitteen.
Onneksi kuluttajapuolelta tutut palvelut ovat rantautumassa myös yrityskäyttöön. Nykyisin on mahdollista tarjota ohjelmia eri laitteille saman ”portaalin” kautta ja datat voidaan turvallisesti synkronoida (”siirrellä”) ei laitteiden välillä. Nyt pitää vain olla rohkeutta ja lähteä miettimään IT:tä uudella tavalla, palveluna?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti