Sovellusten virtualisointi, OSA 2
Sovellusten virtualisointi OSA 1Tuon ensimmäisen asiakkaan jälkeen uusi projekteja alkoi pikkuhiljaa tipahdella. Vuonna 2005 Softricity "huomasi", että Windows työasemia on maailmassa paljon enemmän kuin Citrix / Terminal Server palvelimia ja he aloittivat kaupata Softgridiä myös enemmän työasemapuolelle. Joskin tuotteen kalleuden takia noita työasema projekteja ei tahtonut löytyä, vaikkakin kaikki missä teimme testiympäristöjä olivat kiinnostuneita.
Tämä siirtyminen työasema puolelle ilmeisesti herätti myös Microsoftin ja vuonna 2006 keväällä Microsoft sitten osti Softricityn. Olinkin jo jonkinaikaa odottanut, että joku suurempi softatalo hoksaisi miten sovellusten virtualisointi tulisi olemaan yksi seuraavista isoista trendeistä. Sitten jäimme odottelemaan mitä Microsoft tällä tuotteella tekisi, alkuun homma toimi kuin ennenkin. Sitten pikkuhiljaa alkoi tulla tulla tietoja, että Microsoft olisi muuttamassa SoftGridin lisenssointia. Alkuun tuli tieto, että tulevat alentamaan tuotteen hintaa merkittävästi, mikä kuulosti erittäin hyvältä. Myöskin SoftGrid:n meno Microsoftille oli teknologian kannalta hyvä asia, nyt sovellusten virtualisointi saisi samanlaisen hyväksynnän kuin aikanaan kävi Citrixille Terminal Serverin kanssa.
Sitten tuli tieto, että Microsoft liittää Softgridin DOPSA pakettiin (myöhemmin tuo nimettiin MDOP:ksi), jonka voisi hankkia vain jos olisi voimassa oleva työasemien ylläpitosopimus (SA). Vaikka Softgridin hinta tippuikin murto-osaan entisestä tuli nyt mukaan uusi lisenssointi malli, suurilla asiakkailla aika monella olikin jo tuo SA (subscription Assurance) mutta niillä joilla sitä ei ollut eivät enää voineet hankkia millään SoftGridiä (poislukien Terminal Server lisenssit). Tämä oli sekä hyvä, että huono uutinen.
Vaikka olikin SoftGridin todellinen "fani", aloin etsimään löytyisikö vaihtoehtoisia tuotteita joita ne asiakkaat (suurin osa) voisi käyttää. Kävin läpi erilaisia tuotteita, niitähän Softricityn jälkeen alkoi ilmestyä kuin sieniä sateella. Koska haluan aina aika perinpohjaisesti tutustua ja perehtyä tuotteeseen ennenkuin uskallan suosistella sitä kenellekkään alkoi aikamoinen tuotteiden läpikäynti. Monella oli kyllä kauniit esitteet ja webbisivut, mutta itse tuote oli raakile tai se oli "tulossa lähiaikoina". Sieltä sitten lopuksi siivilöityi yritys ja tuote nimeltä Thinstall. Pääsin jopa juttelemaan heidän pääkehittäjän kanssa, joka sitten myöhemmin paljastui myös Thinstallin omistajaksi. Tämä sekä itse tutustuminen tuotteeseen vakuutti minut.
Miten sitten Thinstall eroaa SoftGridistä?
Ensimmäinen ero oli jo se että se ei tarvinnut palvelimia, eikä erikseen asennettavia työasema ohjelmia (client). Thinstallilla tehdyssä paketissa on mukana "mini" client, joten työasemiin ei tarvitse koskea.
Toinen merkittävä ero on myös se että paketoituja sovelluksia voitiin ajaa myös suoraan muistitikulta, koska paketointi vaiheessa voitiin kertoa että kaikki käyttäjän asetukset (Application Data) pysyvät siellä muistitikulla.
Myöskin joitakin sovelluksia, joita ei saatu SoftGridillä toimimaan saatiin sitten Thinstallilla pakettiin. Samoin itse paketin teko on suoraviivaisempaa kuin Softgridillä, sovellus voidaan asentaa oletusasetuksilla (c:program files..), eikä asennusta tarvitse "pakottaa" virtuaalilevylle (Q:). Joskin Thinstallin kanssa näkyi sama kuin aikanaan (2001) VMWare ESX:n kanssa, että kaverit ovat hyvin teknisiä eli tuoteen perustoiminnallisuus on mainio, mutta käyttöliittymä ja kuvaukset ovat heppoisia.
VMWare ostaa Thinstallin
Tämä tuli minulle todella yllätyksenä, veikkasin kaikkia muita ostajaehdokkaita kuin VMWarea. Vaikka VMWare onkin virtaulisointiliiketoiminassa, on sovellusten virtualisointi aivan eri asia kuin käyttöjärjestelmien virtualisointi. Muuten uutinen oli hyvä, nyt Thinstall oli muutakin kuin 20 ihmisen innovatiivinen yritys. Ainakin tietoisuus ja tuotteen hyväksyntä kasvoi, se ei enää ollut peini firma jonka tulevaisuudesta voisi olla huolissaan. Parasta tässä kaupassa oli ettei tuotekehitystä pysäytetty vaan uudet versiot (Project Northstar beta) ovat tulleen testiin tasaisin väliajoin. Ja jokainen beta on ollut selvä parannus edelliseen, eikä isoja muutoksia ole tehty perustoiminallisuuteen.Ja uusi VMWare merkeillä varustettu version on luvattu kesän aikana.
Jatkuu.. Seuraavaksi käytännön kokemuksia sovellusvirtualisoinnista ja käytännön ohjeita miten ja mistä aloittaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti