perjantai 18. maaliskuuta 2011

Henkilökohtainen pilvi (Personal Cloud)

 

Kun nyt näitä pilvijuttuja on on ulkoista- ja sisäistä, ajattelin sitten lisätä soppaan vielä henkilökohtaisen pilven. Kerron tässä miten itse käytän pilvipalveluja (onko enää mitään muita palveluja, kuin pilvee?) ja miten ja miksi päädyin sinne.


Kaikki lähti tietysti sähköpostista, minulla oli Internetliittymän kautta saatu sähköpostitili 10 mb laatikolla (1997). Siihen sai yhteyden vain ko. liittymästä, joten postit luettiin vain kotona, tämä tietysti rajoitti käyttöä aikalailla. Liitetiedostojen (lähinnä valokuvat) lähettäminen oli tuskaa, koska kerralla sai lähettyä kuvan tai kaksi. Löysin sitten Hotmail palvelun, jota voi käyttää mistä tahansa selaimella, käyttöliittymä oli alkuun aika “karhea”, mutta kyllä sillä toimeen tuli.

Aikaa myöten Hotmailin käyttö muuttui roskapostin takia mahdottomaksi, mutta sitten vuonna 2004 löysin Googlen GMailin. Google Gmail toi mukanaan mahtavan 1 gb postilaatikon.
Googlen Gmail kasvoi sitten 2007 koko “tuoteperheeksi” kun mukaan tuli tekstinkäsittely,taulukkolaskenta ja esitysgrafiikka. Alkuun nuo ohjelmat olivat kovin yksinkertaisia, mutta merkittävä etu niissä oli että ne olivat aina “mukana”. En enää tarvinnut USB-tikkuja yms. että sain omat dokumentit käyttöön. Kaikki oli käytettävissä juuri siltä koneelta ja sieltä mistä halusin.

Valokuvathan ovat niitä tärkeimpiä dokumentteja mitä kodeissa yleensä on. Kokeilin erilaisia tuotteita (kameroiden mukana tulleita), mutta minusta paras (lue: yksinkertaisin) on Google Picasa ohjelmisto. Valokuvat on yleensä tarkoitettu muille näytettäviksi, mutta ne yleensä ovat koneessa kotona (varmistettuna ulkoiselle) levylle/DVD/CD:lle. Picasassa on mahdollisuus synkronoida kuvat verkkoon, jossa ovat myös helposti näytettävissä muille.

Varsinkin nyt kun kotona oleva laitekanta on kasvanut (miniPC, iPad, MacBook, kannettava PC, Android Tablet, iTV...) olen huomannut kuin mainio juttu on että omat dokumentit ja ohjelmat ovat siellä jossain. Dokumentteja ja ohjelmia voi käyttää asentamatta ilman asennuksia kaikissa laitteissa.

Toiveena vielä olisi, että tähän henkilökohtaiseen pilveen saisi tallentavan verkkodigiboxin (ei löydy nykyiseltä operaattorilta) ja videovuokraamon. Verkkolevykin olisi mukava juttu, sinne voisi tallentaa videot. Myöskin monta muuta juttua on mielessä tämäkin pilven osalta.


Hyvin vastaavanlaiset tuotteet löytyy Microsoftilta ja monelta muultakin. Näin käyttäjän kannalta tärkeä asia on, että kaikkiin palveluihin pääsisi mistä laitteesta tahansa yhdellä tunnuksella.

Kun aloitimme ICT-Verstaan 3 vuotta sitten päätimme, että hyödynnämme myös yritysympäristössä samanlaisia ratkaisuja. Vieläkään meillä ei ole ainuttakaan omaan tuotantopalvelinta, kaikki dokumentit ja ohjelmistot on käytössä miltä tahansa laitteelta mistä tahansa. Niin ja tietysti IT-kustannukset (pois lukien kannettavat) vuodessa on alle yhden pienen palvelimen.

Ei kommentteja: