maanantai 5. marraskuuta 2012

Tee Se Itse BYOD osa 1

Tee Se Itse BYOD osa 1

Ahdistaako oma IT-ympäristö töissä, tietokone on lukittu, kotona on paremmat laitteet?


Oma IT-osasto ei anna käyttää omia ja parempia laitteita työntekoon. Homma on todella kankeeta.

Aloitan nyt kirjoitussarjan jonka avulla voi tehdä ihan itse BYOD (käytä omia laitteita) ympäristön.

Kuten aina näissä Tee Se Itse jutuissa kaikki tapahtuu omalla vastuulla!
(tai voit pyytää omaa it-osastoa ottaamaan meihin yhteyttä miten tämä tehdään firman tavalla)

1. Sähköposti

Eikö sähköposti toimi omassa iPad:ssä tai omassa älyluurissa? Eipä hätää, voit nimittäin ottaa itselle käyttöön sähköpostin joka toimii kaikissa laitteissa ja mistä tahansa ilman omituisia asennushommia.

Homma lähtee menemällä osoiteeseen GMAIL ja klikkamalla sieltä oikeasta yläkulmasta Luo tili nappia.


Tällä teet itsellesi helposti Google Mail tilin, jota tarvitse jatkossa.

Tässä pari opasta tilin tekemiseen : GMail tilin luonti , Tietoja GMailista

Tee Duunissa

Töissä käytössäsi on tietenkin Outlook, joten tässä ohjeet miten välität saapuvat postit tuohon edellä tehtyyn GMail osoiteeseen. Ohje on tehty Outlook 2010 versiolle, jos haluat ohjeet myös muille versioille laita viestiä.

1. Käynnistä Outlook ja valitse Tiedosto ja sieltä Säännöt ja ilmoitukset


2. Valitse Luo uusi sääntö


3. Aloita tyhjästä säännöstä, Käytä sääntöä vastaanottamissani viesteissä.


4. Valitse seuraavasta kohta: kun nimeni on Vastaanottaja- tai Kopioruudussa


5. Seuraavaksi valitse kohta lähetä edelleen henkilöt tai julkinen ryhmä


6. Napauta nuolen osoittamaa kohtaa (linkkiä)

7. Lisää aikaisemmin luotu oma GMail osoite


8. Jätä seuraava kohta tyhjäksi


9. Anna säännölle nimi ja klikkaa valmis


Tämä jälkeen kaikki sinulle tulevat sähköposti menevät myös luomaasi GMail osoitteeseen.

Tulossa

OSA 2: Dokumentit

OSA 3 : Parempi selain työkoneeseen (ihan itse asennettuna)











maanantai 29. lokakuuta 2012

VMWord 2012 Barcelona


Osallistuin VMWorld 2012 Barcelona seminaarin Lokakuun puolessa välissä. Olin yksi yli 7000 osallistujasta, Suomestakin oli mukana mukava yli 100 henkilön edustus.

Tarkoituksena oli tutustua enemmän VMWare EUC (End User Computing) tuotteisiin ja tavata niistä vastaavia VMWare ihmisiä. Eli olin yksi harvoista joka ei tullut sinne palvelintuotteiden takia.

Ensimmäinen päivä (maanantai) oli meidän kumppanien päivä. Meille annettiin hieman esimakua mitä seminaarissa on tulossa. Pääsimme kurkkaamaan uusiin tai päivitettäviin tuotteisiin. Hyvänä puolena ehdottomasti oli päästä luentoihin ilman ruuhkaa.

Seuraavat päivät olivatkin olemista väentungoksessa, varsinkin lounasaikaan (tapaksia).

Avausluennot (Keynotes) olivat aika showta amerikan malliin, ensimmäisen päivän avaus oli enemmän tuolla konesalipuolelta (VRam “vero” pois, VSphere 5.1, vCloud Suite 5.1, Nicira). Kiinnostavia asioita, mutta ei sitä miksi olin sinne tullut. Tästä näet aamunavauksen 1.

Toisen päivän avaus olisikin sitten minusta sitä itse asiaa, eli EUC puolta. Näimme showssa VMWaren näkemyksen tulevasta loppukäyttäjän ympäristöstä, mukana oli Mirage, View ja Horizon Suite. Tästä näet aamunavauksen 2.

Aamunavausten jälkeen olin kuuntelemassa ja keskustelemassa erilaisissa mielenkiintoisissa EUC-luennoissa.

Pääsin myös tapaamaan VMWare EUC.sta vastaavia ihmisiä palaverissa, josta iso kiitos heille. Meillä oli hyvin samanlainen näkemys tulevaisuudesta, miten työympäristöt tulevat kehittymään.  

Vietin myös paljon aikaa näyttelyalueella, josta löytyikin monta uutta mielenkiintoista tuotetta. Joidenkin kanssa olemme selvittämässä mahdollisia jatkotoimenpiteitä.

Lopuksi täytyy todeta, että viikko lähes pelkästään tapaksilla saa ihmisen tosi nälkäiseksi.

tiistai 2. lokakuuta 2012

Pilvipalvelut, uhka vai mahdollisuus IT-osastolle?

Viekö pilvi meidän duunit?

Selvisimme ulkoistamisesta, mutta uhkaako pilvi viedä sittenkin meidän duunit lopullisesti. Näin varmaan monella IT-osastolla fundeerataan. 

Pilveen katoaa meidän oma postipalvelin, CRM, ERP jne., mitä meille oikein jää?

Kun oikein alkaa miettimään voikin pilven nähdä enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana omalle IT:lle. Sen sijaan, että paikataan (pacth), vaihdetaan nauhoja, asennetaan palvelimia, lisätään levyä saadaankin enemmän aikaa siihen miksi palveluosastot oikeasti on. Palvelimien säätämisen sijaan voidaan auttaa käyttäjiä hyödyntämään palveluja ja ohjelmistoja.

Jos palvelimet ja ohjelmistot on nyt museoitu ulkoistuskumppanin kellariin voidaan ne siirtää sieltä pilveen rakentamatta konesaleja. Koska pilvessä maksetaan yleisesti vain siitä mitä käytät, saadaan talousosastokin vähän tyytyväisemmäksi.

Osa palveluista voidaan tuottaa itse, koska enää ei tarvitse huolehtia fyysistä palvelimista. Osa ohjelmistoista voidaan hankkia ylläpitoineen pilvipalveluna (esim. sähköposti, CRM), eikä tarvise enää huolehtia kiusallisia  päivitys tai oho-katkoista. Myöskään sähköpostilaatikon koosta ei tarvitse huolehtia, eikä jatkuvasta taistelusta levyjärjestelmän tilan kanssa. 

Niin ja ne käyttäjät ovat jo siellä pilvessä. He jo käyttävät Dropboxia, GMailia tms.

tiistai 18. syyskuuta 2012

IT Maailma hajautumassa

Keskittämisestä takaisin hajauttamiseen

Kuten muillakin aloilla on myös IT-maailmassa kuljettu erilaisten trendien mukaan. 

Alussa kaikki oli hyvin keskitettyä, oli yksi suuri kone "kellarissa" jossa ohjelmat toimivat. Sitten tulivat minikoneet, joissa tehtäviä voitiin hajauttaa useampaan koneeseen. Varsinaisesti tehon hajauttaminen alkoi kun PC:t tulivat käyttäjien pöydille. 

Ensivaiheessa teho oli todella hajautettua, PC:t "keskustelivat" toisilleen. Myöhemmin aloitettiin PC:iden yhdistäminen verkkoon eli keskittäminen alkoi taas. Data haluttiin talleen palvelimille. Myös ohjelmien jako ja hallinta haluttiin keskittää. 

Keskittäminen on ollut jatkuva trendi kaikkialla, yhä enemmän palveluja ja ohjelmistoja keskitetään konesaleihin. Työasematkin (Windows) ovat siirtymässä pois työpöydiltä konesalien uumeniin.

Pilvipalvelut ovat osa tätä keskittämistrendiä, oma konesali, osaaminen ja lompakko ei enää riitä tuottamaan palveluja käyttäjille. Niinpä yhä suurempi osa tullaan siirtämään vieläkin suurempiin konesaleihin. 

Kuten arvata saattaa tulee vastaisku jossain vaiheessa. Ja se tulee samalta suunnalta kuin PC "vallankumouksessa", käyttäjät haluavat käyttää itsenäisesti ohjelmia ja laitteita.

Olen parin vuoden aikana seurannut tätä vahvistuvaa trendiä mielenkiinnolla. Suuri vaikuttaja on ollut se Applen iPad, joka toi käyttäjille taas vapauden tehdä itse. Samoin pilvipalvelut tarjoavat yhä enemmän mahdollisuuden synkronisoida ja käyttää dataa paikallisesti.  Prosessointi teho ja valinnan vapaus ovat siirtymässä pikkuhiljaa takaisin käyttäjille, sinne missä sattuvat olemaan.

Useat ohjelmisto- ja laitevalmistajat ovat heräämässä tähän uuteen trendiin. Tulemme näkemään erilaisia "Applianceja" (itsenäisiä, helppokäyttöisiä laitteita ja ohjelmia), jotka voidaan viedä sinne missä käyttäjätkin ovat. Suurin osa käyttäjistä ovat nykyisin muualla kuin samassa tilassa konesalin kanssa.

Erona vanhaan on se, että nämä "Appliancet" on keskitetysti hallittavissa ja synkronisoivat tietonsa joko omaan konesaliin tai pilveen.

tiistai 11. syyskuuta 2012

VDI valmistumassa?

VDI vihdoinkin valmistumassa?

VDI teknologia on kohta 7 vuotta vanhaa eli pääsemässä ensimmäiselle luokalle. Matka on ollut pitkä ja hankala, mutta tekniikka on kypsymässä valmiiksi.

Suurimmat esteet matkanvarrella ovat olleet protokollien riittämättömyys grafiikan kanssa, imagen hallinta, tarvittava levyjärjestelmä jne.

Alkuun saatiin tuo protokolla puoli valmiiksi, sitten imagen hallinta ja nyt viimeisenä ollaan saamassa tuo levyjärjestelmä asia kuntoon. Uusimissa versioissa ei enää tarvita monimutkaisia client asennuksia vaan kaikki toimii mukavasti selaimella (HTML5).

Valmistajat ovat vihdoinkin hoksanneet, että jos järjestelmän käyttöön tarvitaan kallis levyjärjestelmä on aloituskustannukset sellaiset että VDI jää useimmilta hankkimatta. Kovin on vaikea perustella suurta hankintaa tulevaisuuden käyttökustannusten alentumisena.

Uuden polven VDI tuotteet toimivat paikallisilla levyillä, niissä on helppo ja yksinkertainen hallinta. Ja mikä tärkeintä ne voidaan lähitulevaisuudessa hajauttaa sinne missä työasema tehoa tarvitaan (etätoimipisteet yms.).

Maailma myös tältä osin on kulkemassa taas keskittämisen sijaan takaisin hajauttamiseen. Mutta siitä seuraavassa blogi-kirjoituksessa lisää. 

lauantai 25. elokuuta 2012

VDI syyt

Mikä ajaa VDI:n?

Usein ajatellaan, että virtuaalityöpöytien käyttöön siirtymisen yleisimmät syyt ovat:

  1. Nopea takaisinmaksuaika
  2. Mobiililaitteet
  3. BYOD (käytä omaa laitetta)
  4. Tietoturva 

1. Nopea takaisinmaksuaika

 Vähänkin suuremmissa VDI-toteutuksissa tarvittavat komponentit; palvelimet, levyjärjestelmä, lisenssit ja tietoliikenne aiheuttavat suuret aloituskustannukset. Takaisinmaksuajan laskeminen on tällöin kovin haastavaa ja jopa saa koko projektin näyttämään mahdottomalta.

2. Mobiililaitteet

Usein ajatellaan, että mobiililaitteiden käyttäjille voidaan antaa yrityksen Windows ohjelmat käyttöön VDI-työpöydän kautta. Mutta jokainen, jolla on iPad voi itse kokeilla kuinka Windows ohjelmat toimivat kosketusnäytöllä. Ehkä muutaman vuoden päästä Windows 8:lle tehdyt ohjelmat korjaavat asian.

3. BYOD

Eli käytännössä tuo oma Apple Mac töihin. Tämä trendi on maailmalla pikkuhiljaa ottamassa tuulta, varsinkin teknologiayrityksissä. Ainakaan vielä BYOD ei ole tänne Suomenniemelle suuremmassa määrin rantautunut. Suurin osa yrityksistä pitää ajatusta erittäin vaikeana toteuttaa.

4. Tietoturva

Muutamia VDI projekteja on tältä kantilta jo toteutettu, mutta usein tietoturva ei erityisesti korostu VDI hankkeissa. 

Miksi sitten?

Suurimmassa osassa projekteja VDI:tä on alettu ajatella, kun on kyllästytty perinteiseen 3-4 vuoden PC vaihtorumbaan. Eli taustalla on laatikkoleikin lopettaminen.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Tiedostonjako Osa 1: Citrix ShareFile

Tässä ensimmäinen osa sarjasta, jossa kerron eri valmistajien yrityskäyttöön tarkoitetuista tiedostonjakopalveluista.

Näkökulmana on miltä nämä tuoteet näyttävät tavallisen käyttäjän kannalta.

Osa 1: Citrix ShareFile

Citrix hankki omitukseensa Sharefilen Lokakuussa 2011. ShareFile on ollut toiminnassa jo useita vuosia, joten tuotteet olivat usealla asiakkaalla käytössä.

ShareFilessa tiedostot tallennetaan Amazon pilveen ja hallintointi on Citrixin omassa pilvessä. Kesän 2012 aikana ShareFilesta tulee myös in-house palvelu, jossa asiakas voi asentaa tiedostopalvelun omaan konesaliin virtuaalikoneena.

ShareFile on mahdollista integroida yrityksen Active Directoryyn (AD), jolloin käyttäjätunnukset ja hallinta tapahtuu sitä kautta.

ShareFile tulee lähitulevaisuudessa integroitumaan Citrix Receiver ohjelmaan.

1. Käyttö Android puhelimella


Aloitusvalikko, jossa näkyy käyttäjän palveluun kopioimat tiedostot.


Tiedostosta saa näkyviin esikatselun sen valitsemalla. Tiedoston voi ladata laiteeseen valitsemalla Download.


Tiedoston voi lähettää vastaanottajalle helposti. Lähettäjä voi määrittää kuinka kauan tiedosto on ladattavissa ja kuinka monta kertaa sen laa ladata.


Menu valikosta voi tehdä lisää kansioita, pyytää sähköpostilla vastaanottajaa lähettämään tiedoston tai ladata laitteesta tiedostoja. Koska minulla on admin oikeudet näkyy myös User Permission valinta.

2. Käyttö iPadilla

ShareFilen hyvä ominaisuus on käyttöliittymän yhtenäväisyys laitteesta toiseen. Kuinten ohjelma toimii natiivisti laiteen käyttöjärjestelmän ominaisuuksia hyödyntäen.




3. Käyttö Apple Mac OsX


ShareFile integroituu Finderiin. Windowsissa Exploreriin, sekä se saadaan näkymään verkkolevynä.


4. Käyttö Microsoft Outlook


Sharefilen "erikoisuus" on mahdollisuus käyttää sitä Outlookin lisäosana. Varsinkin tämä ominaisuus on käyttäjän kannalta erinomainen. Riittää kun liittää lähettävään sähköpostiin tiedoston, siitä automaattisesti tehdään linkki ShareFile palveluun.


Tässä video kuinka palvelu toimii.


Lisätietoja : Citrix ShareFile


maanantai 4. kesäkuuta 2012

Citrix Simppelisti

Citrix Simppelisti

Tässä lyhyt, ei tekninen esitys, miten Citrixin tuotteet toimivat. Mukana vain osa Citrix-tuotteista.

torstai 17. toukokuuta 2012

Kuinka jakaa kansio Google Drivessa

Nyt kun Google Drive on saapunut, voit myös jakaa yhteisiä kansiota käyttäjille.

1. Ensin tee kansio, jonka haluat jakaa (tai jaa olemassa oleva)

ScreenShot012

ScreenShot013

2. Jaa kansio

Jako2 (1)

Jako2 (2)

3. Käyttäjä, jolle kansio on jaettu löytää sen Drivesta, kohdasta Jaettu minun kanssani.

ScreenShot020

4. Käyttäjä voi “raahata” kansio Oma Driveen, jonka jälkeen tämä kansio synkronoidaan työasemaan automaattisesti.

ScreenShot021

Google Drive (selain) näkymä.

ScreenShot022

Windows Explorer (Google Drive) näkymä.

lauantai 12. toukokuuta 2012

Hallinnan loppu?

Hallinnan loppu?


IT:ssä maailma on muuttumassa nopeammin kuin koskaan viimeisen neljännesvuosisadan aikana. Saimme rauhassa IT-osastolla valita käytössä olevat laitteet ja ohjelmat, käyttäjät saivat sellaiset laiteet joita me pystyimme hallitsemaan.

Sitten Apple teki meille katalan tempun, toi markkinoille laitteen joka ei sopinutkaan enää meidän hyviin suunnitelmiin. Juuri kun olimme standardisoineet kaikki PC:t ja niissä käytettävät ohjelmat. Ja vielä kaiken lisäksi liiketoiminta haluaa käyttää työssään tuollaista laitetta, jota emme saa mahtumaan standardiin. Parhaimmat (pahimmat) menivät ja ostivat tuon laitteen ohi sovittujen hankintakanavien ja olivat vielä tyytyväisiä siihen.

Tuo laite toi mukanaan valtavan vyöryn uusia laitteita muilta valmistajilta, tuli uusia älypuhelimia uusilla käyttöjärjestelmillä, uusi tabletteja ja ties mitä on vielä edessä. Suurin huoli on miten me saamme ne kaikki haltuun ja hallintaan. Mehän menetämme kontrollin, miten käy tietoturva kun emme saa asennettua vpn:ää, virustorjunta ja laitehallintaa niihin laitteisiin.  Voimmeko mahtikäskyllä estää nämä viekkaat ”käärmeet”, ME TUEMME VAIN NÄITÄ!

Onko edes mahdollista hallinta kaikkia laitteita?


Enpä usko, että jatkossa voimme hallita ja valvoa kaikki niitä laitteita joita käyttäjät hankkivat. Osa laitteista on jopa käyttäjien itse hankkimia eli hienosti sanottuna BYOD.  Laitteita jota käyttäjät hankkivat itse tai liiketoiminta hankki käytetään juuri siitä syystä, että niitä ei ole lukittu ja toimintoja estetty jonkun muun toimesta.

Jatkossa kannattaa miettiä miten uida myötävirtaa käyttäjien kanssa. Mitä on yritykselle tai yhteisölle tärkeää? Mitä me menetämme, jos luovumme laitteiden hallinasta? Miten kuitenkin voimme varmistaa yritysohjelmien ja datan käytön turvallisesti?

Jos mietimme mitä käyttäjät oikeasti haluavat, tiivistyy se ohjelmiin ja dataan. Nyt ja tulevaisuudessa IT:ssä lähtökohtana täytyy olla miten pystymme tarjoamaan (palveluna) käyttäjille nuo kaksi asiaa kaikkiin niihin laitteisiin joita he haluavat käyttää. On luovuttava ajatuksesta, että me (IT) pystymme sanelemaan käytettävän laitteen.

Onneksi kuluttajapuolelta tutut palvelut ovat rantautumassa myös yrityskäyttöön. Nykyisin on mahdollista tarjota ohjelmia eri laitteille saman ”portaalin” kautta ja datat voidaan turvallisesti synkronoida (”siirrellä”) ei laitteiden välillä. Nyt pitää vain olla rohkeutta ja lähteä miettimään IT:tä uudella tavalla, palveluna?

perjantai 20. huhtikuuta 2012

VDI vs. VDI

Olemme panneet merkille erikoisen ilmiön VDI-projekteissa.

Olemme useasti huomanneet, että vaikka suurimmalle osalle asiakkaista riittäisi Terminal Server (Citrix XenApp) työpöytävirtualisointi, se ei ilmeisesti olekaan tarpeeksi "seksikäs". (voihan tuohon olla syynä myös myynti- ja markkinointitoimet)

Mitä eroja sitten näillä kahdella tekniikalla on?

Terminal Server

Terminal Server (XenApp) perustuu pari vuosikymmentä käytössä olleeseen koeteltuun tekniikkaan. Siinä samaa käyttöjärjestelmää pystyy käyttämään usea käyttäjä yhtäaikaa. Kaikki käyttäjien istunnot (työpöydät) ovat suojatusti erillään, käyttäjät ei näe toisiaan. Tämä on sitä samaa perustekniikkaa mitä kaikki "isot" koneet käyttävät.
Tässä tekniikassa jaetaan palvelimesta käyttäjille yhteisiä resursseja, kuten muisti ja CPU.

VDI

VDI:ssä virtualisointialustalle (Vmware, XenServer,Hyper-V) asennetaan työasema imageja (Win7,XP). Jokaiselle käyttäjälle on oma työasema asennus, jota hän käyttää. Koska työasemakäyttöjärjestelmä vaatii runsaasti levytilaa vaikka käytössä olisi sitä säästäviä tekniikoita, tulee se aina kalliimmaksi kuin Terminal Server pohjainen. 
Koneessa oleva muisti ja CPU jaetaan käyttäjille virtualisointikerroksen kautta.

Sovellukset

Nykyisin on erittäin harvinaista ettei sovellukset toimisi Terminal Serverissä. Ongelmat ovat enemmän lisenssi- ja tukiongelmia. Jotkut sovellustoimittaja eivät edelleenkään osaa lisensoida tai tukea sovellustaan Terminal Serverissä.

Laitteisto

Nyrkkisääntönä voimme käyttää seuraavaa mallia:
Samalla palvelimella käyttäjien määrä Terminal Serverissä (TS) on 3-kertainen verrattuna työasema VDI:n. 
Myöskin levytilan tarve on merkittävästi pienempi TS:ssä kuin työasema VDI:ssä, koska käyttöjärjestelmä on asennettuna vain kerran.

Käyttäjän kannalta

Käyttäjän kannalta ei merkitystä kumpaa hän käyttää, TS:ssä työpöytä saadaan näyttämään Windows 7:lta jos niin halutaan.



Näissä kuvissa on erottamisen vuoksi taustakuvat vaihdettu kuvaamaan alla olevaa käyttöjärjestelmää.

Yhteenveto

Molemmin tekniikoilla on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta Terminal Server on edelleen tehokkain tapa toimittaa työpöytä käyttäjälle. Lähes kaikki projekteissa käytämme molempia tekniikoita.

Lisensoinniltaan TS on edullisempi ja yksinkertaisempi kuin työpöytä VDI.

maanantai 2. tammikuuta 2012

Vuosi 2012 osa 1

Taas on ennustusten aika, tässä vielä muistutuksena viime vuoden ennustukset, 2011 osa 1 ja 2011 osa 2. Ehkä olin aikaani edellä Iloiset kasvot

Sitten tämän vuoden listaan:

Laitteet

- Olisikohan nyt Androidin aika ohittaa myös tabletti puolella suuri ja mahtava Apple. Valmistajia ainakin riittää ja uusi 4 versiokin on ulkona.

- Loppuvuodesta tulee sitten odotettu Microsoft 8 tabletti, joskin markkinat alkavat olemaan Androidin ja Applen hallussa.

-  Puhelin puolella Nokia sitten teki yllätyksen ja siirtyi Windows leiriin. Itse uskon että Nokia tulee 2012 aikana tekemään Samsungit (tai HTC: t) ja tuomaan myös Android puhelimet. WP ei tuo Nokialle mitään lisäarvoa, joka ei menisi samalla myös muille WP puhelinvalmistajille.

Järjestelmät ja ohjelmat

Yrityspuolella Windows XP jatkaa ainakin tämän vuoden, Windows 8 pisti monessa paikassa miettimään kannattaako Windows 7 ehkä jättää väliin. Ja Windows XP:llähän on vielä elinaikaa vuoteen 2014 asti.

Iso yllätys tuli Microsoftin suunnalta, kun OneNote ilmestyi iPadille. Seuraakohan muu Office perhe perässä tänä vuonna? Ja miksi ei seuraisi, onhan Office MS:n kruununjalokivi joka pitää saada kaikille (myös 100 miljoonalle iPadille).

VDI ei vieläkään tehnyt suurta läpimurtoa vuonna 2011, kuten ei tee vuonna 2012:aan. Projekteja tehdään paljon, mutta varsinaiset suuret ympäristöt (>10 000) antavat edelleen odotuttaa. Olemme omissa projekteissa huomanneet, että kun mennään yli 1000 käyttäjän haasteet kasvavat merkittävästi, kuten myös kustannukset.

Seuraavassa osassa sitten pilvistä ja muista.